Hvad er forskellen på mineralske og syntetiske smøreolier?

Helt overordnet set er der to typer af smøreolier, der dominerer markedet: mineralske og syntetiske smøreolier. Mens begge reducerer friktion og slid, adskiller de sig markant i deres oprindelse, struktur og performance. I denne artikel zoomer vi ind på de to typer af smøremidler og ser på, hvilke fordele og ulemper de hver især har – og hvilken type smøreolie du egentlig bør vælge til hvad?

Se mere
/

Hvad er mineralske olier?

Mineralske smøreolier udvindes fra råolie gennem en raffineringsproces. En naturlig proces, hvor olien skilles ad, og de enkelte komponenter sorteres efter kogepunkt. De tungere og tykkere komponenter skilles fra og bruges til for eksempel smøremidler. Det har gennem årtier været den traditionelle løsning.

 

Fordele og ulemper ved mineralske smøremidler

Raffineringsprocessen resulterer i en uensartet molekylestruktur, hvilket ofte kan føre varierede egenskaber med sig. I praksis betyder det, at man får en række forskellige produkter med forskellig viskositet. Og i nogle tilfælde vil olien være mere træg ved lave temperaturer. Til gengæld er én af de store fordele ved mineralske smørmidler, at de ofte har en naturlig smøreevne, hvilket gør dem egnede til en bred vifte af anvendelser. Generelt er de mineralske smøremidler også mere omkostningseffektive sammenlignet med syntetiske varianter.

Hvad er syntetiske olier?

Syntetiske olier fremstilles, i modsætning til mineralske olier, gennem en kompleks kemisk proces. En proces, hvor der er mulighed for at kontrollere smøremidlets egenskaber, og derfor ofte gør egenskaberne mere stabile – både ved høje og lave temperaturer. Jo mere ensartede egenskaberne er, jo mindre friktion. Og jo mindre friktion jo lavere energiforbrug.

 

Fordele og ulemper ved syntetiske smøremidler

En af fordelene ved syntetiske smøremidler er, at de bevarer deres smøreevne ved høje temperaturer og forbliver flydende ved lave temperaturer. Generelt har syntetiske smøremidler også bedre slidbeskyttende egenskaber, hvilket forlænger levetiden på bevægelige dele. Til gengæld kan nogle syntetiske smøreolier være dyrere end mineralske.

Syntetisk eller mineralsk smøreolie?

Om du skal vælge syntetiske eller mineralske smøremidler, afhænger af, hvad smøremidlet skal bruges til? Hvad er driftsbetingelserne for smøremidlet? Hvor lang er vedligeholdelseshorisonten for maskiner eller udstyr, der skal smøres? Og hvilke muligheder har du for at opbevare smøremidlet?

Helt overordnet kan man sige, at hvis du arbejder ved høje temperaturer eller med mere varierende temperaturforhold, får du ekstra fordele med syntetiske smøreolier. Og det samme gælder, hvis du ønsker at optimere dine maskiners ydeevne. Her vil investeringen i syntetiske smøremidler kunne svare sig.

Men hvis økonomi er alt afgørende og temperaturvariationer er moderate, kan mineralske smøremidler være det mest fornuftige valg.

Der er altså ikke et entydigt svar på, om du skal vælge mineralske eller syntetiske smøremidler. Du bør kigge holistisk på smøreprocessen og se på alle de faktorer, der spiller ind.

Smøreolie hældes fra dunk. Skal man vælge syntetisk eller mineralsk smøreolie.

Få rådgivning om valg af smøreolie

Vi hjælper dig gerne med at vælge de rigtige smøreolier til din virksomhed – uanset hvilken branche du er i. Vi er rådgivere og ikke sælgere. For os handler det altid om, at du får den smøreolieløsning, der sikrer dig bedst performance og driftssikkerhed – også selv om vi må pege dig i en anden retning end os. Det kan du regne med.

Skal vi snakke om, hvordan du får den rigtige smøreolieløsning til jeres behov?
Kontakt os i dag, så ringer en af vores rådgivere til dig.